Колко кучета са необходими за да има глутница?

В стандартната разпространена концепция за да има глутница са необходими 2 кучета. Едното доминира другото и те вече функционират на принципа на глутницата. Но Цезар ви казва друго - когато кучето не е получило ясни граници на поведение и не приема собственика си за водач - той заема лидеската позиция, а семеството става неговата глутница. Веднъж оформена глутницата има правила - лидера казва на всички останали как ще стават нещата. Той се заема с функцията да плаши врага, да пази своята глутница и да се разпорежда с прояви на необичайно за хората поведение.

В това поведение може да е включена агресия в разнообразната палитра - кучета, които хапят гостите на влизане или кучета, които хапят гостите на тръгване. Кучета, които не позволяват да им вземеш храната или такива, които не позволяват на никой да седне на канапето или до собственика им. Всичко това се дължи на погрешно разпределяне на ролите вътре в глутницата.

Ако кучето приеме някой от собствениците за водач - тогава няма такива проблеми, защото то безапелативно се подчинява на водача си и дори да понечи да направи грешка е готово веднага да я коригира под угрозата да наруши правилата на водача си и да загуби мястото си в глутницата.
И така колко кучета са необходими за да се създаде грутница - едно, ако му позволите. Цезар гледа около 50 кучета в своя приют, кое от кое по-силови като порода, и успехът му с тях се дължи на едно основно правило - той е алфа мъжки там и никой не престъпва правилата на алфа мъжкия, защото по правилата на природата това води до санкции.

Най-четени