Кученце или възрастен индивид?

Пред уплаха и заплахата от ухапване хората започват да губят естествената преценка кое куче е заплаха и кое не. Като начало - бебетата кученца не са заплаха, защото за тях света все още не се е дефинирал нито териториално, нито доминантно, нито сексуално. Те са малки плюшени приятелчета готови да играят с всеки. Единствената беля, която могат да ви направят е да ви изцапат дрехата като скочат да ви ближат.

За повечето кучкари разпознаването на младо куче от възрастно не е проблем, но има хора, които ноистина се затрудняват да преценят.

Разбира се, че ръстовете на кучетата много подвеждат - има високи, кучета, които са на няколко месеца и ниски кучета, които са вече възрастни индивиди. Най-лесният начин да прецените дали едно куче е възрастно или младо е по очите. Наивното изражение е присъщо на бебетата. Сериозното изражение на очите подсказва желание на животното да пази своята територия и определена дистанция - това е най-вероятно възрастно куче. Нерядко към вас ще се приближи възрастно куче с наивно изражение - то най-вероятно е добронамерено, но преценката за ситуацията е взаимна - вие и кучето влизате във взаимодействие, което може да се запази така, но може и да се промени. Те са особено интуитивни същества, емоционални са и са много бързи в промяната на решението си.

В по-голямата си част - те са по-уплашени от вас и всичко, което правят е вследствие на страха, че може да ги нараните или да им вземете нещо ценно за тях.

Най-четени