Препаратите срещу ектопаразити

Външните паразити като кърлежи и бълхи могат да бъдат прогонвани не само с каишка, но и с препарати, които се нанасят върху кожата. Когато ги купувате от ветеринарни аптеки или от лекари те ви обясняват, че препарата се нанася на тила на кучето и по възможност се разнася на четири точки - тил, рамене и две на гърба, но така, че кучето да не може да ги ближе.

Те ви дават количество, което е подходящо за килограмите на вашето куче и трябва да изсипете цялото количество. Препарата прониква в кожата на животното и се разпространява по цялото тяло като така всички паразити, които са върху него умират, а нови не се качват. Обясниха ни, че космите, които падат от животното по пода и мебелите убиват и паразитите, които са се настанили в килима и завивките. Защото тези паразити обикновено се настаняват на такива места в очекване на момент да се качат отново на него.

Понякога е възможно препарата да подразни кожата на кучето и да доведе до прекалено активно чесане. Изкъпете го за да го освободите от дразнителя и се посъветвайте с лекар. Ако вече е направил рани не бързайте да го къпете и преди това попитайте. Може да му навредите повече, а и не си струва от нещо толкова дребно да стане по-голям проблем. Къпането изсушава кожата и става добра предпоставка за други проблеми.

Най-четени