Пъпна херния

Когато четете съвети как да избирате кученце там пише няколко основни неща, които трябва да гледате и едно от тях е да проверите дали бебето кученце има пъпна херния. Ние прочетохме тези текстове след като взехме малчо и го взехме без да знаем. Оказа се, че си имаме една чудесна миловидна пъпна херния, която е проблем.

Пъпните хернии се отстраняват оперативно, но понякога могат да се лекуват и неоперативно. Всичко зависи от големината на отвора в стомашната стена. Ако попитате ветеринар той ще ви обясни много по-точно и ясно в какво се състои проблема, но разказано в няколко думи е даже простичко. Това, което вие виждате като бабунка са тъкани, които не са се прибрали зад стомашната стена и са зараснали като бабунка. Каква тъкан има вътре са детайли, които не помним. Причината е в недоглеждане след раждането или погрешно прерязване на пъпната връв. При новороденото в стомашната стена има отвор предвиден за пъпната връв. След раждането пъпната връв се прекъсва и този отвор се затваря, защото вече не е нужен. Когато зарасне лошо отвора не се затваря и мускулатурата не успява да се стегне на това място.

При някои кучета това довежда до сериозен проблем с разширяване на отвора с времето, а при други остава дребен и не води до дъполнителни проблеми, но всички препоръчват хернийката да бъде отстранена. Операцията е лека, но не е съвсем евтина. Възможно е да получите цени от 50 до 150 лв. За съжаление е най-добре да се оперира.

Най-четени