Как да го наказваме

Повечето хора ще ви кажат, че куче не трябва да се удря с ръка. Вероятно, защото това води впоследствие до хапане, а може би защото това не го възпитава толкова добре колкото старият изпитан вестник. Няколко пъти направи бели, които трябваше да бъдат санкционирани на секундата - шляпваме го с ръка, а той се спуска да я хапе като си мисли, че така ни плаши. Отговаря на нападението, което се извършва над него. Разбира се не стиска, но е факт, че се опитва да се защитава.

Взехме вестник и той дори не си помисля да се защитава, дори не се налага да го ударим. Достатъчно е да шляпнеш два пъти по земята и той с изумление и изненадващ страх подвива опашка и започва да прави едни миловидни физиономии. Все едно ти се моли - само не това... А вестника е направо безболезнен на фона на шамар с ръка по дупето. Както много пъти сме чували да казват за удрянето на деца - вие сте поне 60 килограма, а той е само десет кила. Вашето леко пошляпване за него е всъщност тежичко. И въпреки това вестника е сто пъти по-страшен.

Две плясвания по дупето и от този момент нататък е достатъчно да вземете вестника в ръка и малкия беляджия се отказва от това което прави на секундата. Когато хвана вестника нашия се спира внезапно, прави крачка назад и ме поглежда с накривена глава като дръпва ушите назад. Аз го разчитам така - "ОК. Спирам. Нали няма да използваш това..." И ако не последва шляпване се приближава да търси благосклонност и да скрепява приятелството, което му е ценно.

Най-четени