Да го оставим сам...

Голям проблем е ако кучето не се научи да стои само у дома. Феноменална е тяхната склонност да драпат със зъби и нокти винаги да са със вас и ако не ги научите да приемат самотата спокойно ще разрушат къщата ви. Веднъж гледах видео за един далматинец, който беше изял всичко дървено в къщата. Всички стъпала, масата, столовете, шкафове - всичко със заоблени ръбове от продължително и съсредоточено гризане. Собствениците бяха извикали консултанти да помагат. Монтирали камера и заснели какво прави кучето след като излязат собствениците му. Около петнайсет минути стои пред вратата и чака. След това започва да тича напред-назад и каквото хване разколачва без никакво спиране докато не се приберат. Лечението - повече общуване с кучето, тренировки и т.н.

Наши приятели също имаха такъв проблем. Щом го оставят само започвало да гризе мебелите - канапето, столовете, завивките... Отишли при лекар и той констатирал - кучето е развило фобия от самотата и подивява, когато няма човек наоколо. Освен това кучето ще настрои съседите ви срещу вас, защото винаги когато ви няма ще вие и лае до небето толкова оглушително, че и до скандали може да се стигне. За да нямате такива проблеми и кучето ви да буди само радост в съседите - възпитайте го докато е малко.

Един съвет, който върши някаква работа е да започнете да го оставяте по малко по малко. Първоначално по 10 минути, после по 20 и така докато стигнете до задоволителен период, който то ще издържи да стои само без пищене и драми. За да му помогнете да понесе самотните минути можете да пуснете телевизора да върви - така няма да му тежи тишийната и ще понесе времето по-лесно.

Най-четени