Возенето в колата

Наши приятели също взеха кученце и за съжаление тяхното кученце повръща при возене в кола. Те го молят да лежи и да кротува, дават му гранули, галят го, но той стърчи прав и доста често връща поръчките. Стомасите на кученцата са малко или много нежни като на децата - вие може би сте чували, че понякога на децата им прилошава и понеже не се сещат да си кажат се стига до крайната фаза. Кученцето не може да си каже и директно преминава към саморегулация на стомаха - освобождава се от храната.

Нашите приятели ни обясниха, че ако той се научи когато му прилошее да ляга долу и да заспива нещата ще се оправят. Тогава ние започнахме да наблюдаваме нашето кученце. Той стърчи няколко минути прав и се клатушка по завоите като наблюдава какво става навън. Веднага след това ляга на седалката или долу в краката на седалката до шофьора и заспива. Става да се разхожда чак когато пристигнем - до тогава само сменя местата за спане и кротува. Много често като стърчи прав колата спира и той залита и се удря - явно е разбрал, че когато е легнал няма такива проблеми и използва колата като люлка. Иначе е феноменална любовта им към вятъра - когато прозорците са отворени стои прав и примижава доволно.

Много обича да стъпва на жабката и така главата му застава между нашите. При завоите се удря ту в ляво ту вдясно и бързо се отказва. Но като цяло не е добре да шава много, защото други наши приятели разказаха, че кученцето се промушило под седалката на шофьора (как е станало не ми е ясно) и се завряло право в краката при педалите, което е фатално опасно. Затова има каишки - колани специално за кучета. Ако много шават и създават проблеми е добре да подсигурите и тяхното и своето здраве като ги връзвате. А и при една евентуална катастрофа - грозно, но факт - кучето ще изхвърчи през предното стъкло защото няма какво да го спре.

Затова добре е да си знае мястото някъде на задната седалка за да може при рязко спиране да се удари в предните седалки (а те са сравнително меки), хубаво е да си лежи и да не шава много и ако преценявате хубаво е и да е вързан с колан за кучета за да е защитен от по-тежки инциденти. Дори само да счупи лапа това е тежко изживяване и струва стотици левове за да го излекувате и да се възстанови. Всеки си преценява - ние нямаме такъв колан, но нашия е свръх спокоен. Той е застрашен единствено при случай на много лоша катастрофа - а там всички са в опастност.

Най-четени