Каква порода?

Когато взимате куче обикновено имате някаква основна идея как ще живее то и с какви хора ще общува. Ако имате деца е добре да вземете лоялно, добродушно куче, което никога няма да нападне тях или техните приятели. Защото кучетата развиват протективни качества и се нахвърлят срещу всички, които може да са заплаха за вас или за семейството ви. Ако детето ви играе с много деца не е добре кучето да се спуска да го пази от тях, защото това ще дистанцира детето от приятелите му и е възможно да доведе до приспиването на кучето или предаването му на друго семейство. Кучета, които не се адаптират добре към хората създават проблеми и затова ако искате семейно куче изберете го не по размер, а по препоръки за общителност и доброта. Най-популярни в момента са лабрадорите и голдън ритрийвърите - те са абсолютна класика за семейно куче и в тях няма дори точица агресия. Всички хора са техни приятели и не са по природа пазачи, макар, че спорадично имат някои проблясъци и то особено в защита на хора при екстремни ситуации. Иначе по правило ритрийвърите са от групата на ловните кучета птичари, но през годините са активно селектирани за семейни кучета. По-голямата част от тях не са виждали ловна ситуация. Много са весели и жизнерадостни.

Ако искате куче с малко по-строг нрав, същата огромна привързаност към хората и преданост немската овчарка е другата абсолютна класика. Тя обича семейството си, малко по-протективна е и е склонна към лека агресия, но винаги в полза и защита на семейството. Добермана също е в тази група, но е възможно да развие малко по-особен нрав. Доста по-склонен е да реагира при ситуации и да се хвърля да защитава. За него семейството и думата на собственика както и за немската овчарка са закон и те го спазват. И двете кучета са в петицата от най-интелигентните кучета и се възпитават много лесно. И двете стават за пазачи и за семейни кучета макар, че добермана има малко по-лоша слава.

Ако искате категоричен пазач вземете ротвайлер, доберман или пит бул - веднъж обучени да пазят тези кучета работят безотказно. Не можеш да ги прелъстиш лесно, не можеш да ги подминеш - те са силни, опасни и ако са възпитани агресивно могат да бъдат много страховити. И трите кучета се социализират добре и са много добри домашни любимци. Важно е да запомните, че почти всяко куче може да се социализира и агресивните му помисли да бъдат овладяни с дисциплина, възпитание и добро отношение. Нерядко ще видите ротвайлери, които имат мек нрав и това се дължи на факта, че са сред най-интелигентните кучета и правят това, което се иска от тях.

Няма как да опишем всички породи кучета, но е хубаво да знаете следното: когато взимате куче винаги ще ви кажат, че то е същински ангел и е свръх чувствително същество без капчица агресия, но не бива да се доверявате лековерно на всичко, което ви се казва. Да, кучето се формира благодарение на възпитанието, но въпреки това си носи някакви характеристики, които е възможно да изникнат за кратко и внезапно, но това да доведе до проблеми. По-добре разпитвайте всякакви хора с кучета, прочетете в интернет особеностите в нрава на различните породи и чак след това се насочете към дадена порода. Това ще ви спести неудоволствия и ако сте мечтали за малко кученце ще ви даде възможност да изберете най-подходящото сред множеството от породи. Защото всички те са миловидни и добрички като малки - същински ангелчета.

Изклрючения от правилото
Аз за толкова години видях много пинчери и всичките бяха лоши, надъхани, агресивни. Купища истории от рода на "собственият ми пинчер ми разкъса устата". Преди седмица се запознах с най-миловидният пинчер на света, който е толкова нежен и добродушен, че се изненадах и се спуснах да го галя. Няма толкова финно куче!

И още един спомен имам за доберманката Тера - нежна, финна, добродушна, тиха. Не се интересува от другите кучета, не се закача, не се нахвърля, а бяга - такава каквато са я възпитали да бъде - добродушка. Който се приближи я гали и мачка. Няма дори помисъл, че ще прояви характер.

Изключенията ги има - но помислете кое е вашето куче и не взимайте лекомислено за да е щастливо и то и да сте доволни и вие. Кучето е освен радост и отговорност - вие ще носите отговорност за неговите действия. А иначе всяка порода си носи проблемчетата - сетерите са чаровни сръдльовци, самбернарите са огромни и имат нужда от повече пространство, редките кучета се крадат и т.н.

Най-четени