Какво трябва да гледаме когато взимаме кученце?

Родословие
Когато взимате кученце едно от най-важните неща е то да има родословие. Ако не се интересувате от родословието - забравете за него, но е възможно да ви излъжат. Затова е хубаво да има родословие. Някои кучкари казват, че е от първостепенна важност защото гарантира работните и екстериорните качества на кучето. Освен това при евентуално събиране с цел заплождане ще ви го искат и ако нямате може другата страна да се откаже. За мен, обаче, това е въпрос на лично решение. Много хора взимат куче без родословие и не е задължително да възникне проблем. Зависи от това с каква цел взимате кучето.

Второто нещо е да огледате кученцето за видими проблеми като пъпна херния, например. Ако можете да вземете друго кученце - по-добре го направете, защото пъпната херния е проблем и трябва да мине през оперативна намеса. Операцията може да струва над 150 лева и макар, че е относително лека е тъжно да започнете още от началото с боледувания и тъжни физиономии. То не знае, че му помагате. Много рядко пъпната херния минава без опирация и то ако вземете мерки още в началото и няма гаранция, че ще я оправите.

Гледайте дали направените имунизации в здравния паспорт на кученцето имат печат и подпис. Имунизациите най-вероятно му са направени, но като отидете на друг ветеринар той ще ви каже, че липсата на печат означава липса на гаранция. Кой е направил имунизацията? Дали е била в срок на годност - малки подробности, за които нямате никакви гаранции и разчитате на честната дума на човека, от който взимате кученцето.

Трябва да видите дали кученцето няма видими кожни проблеми - не го взимайте. Ако сте се влюбили и сте готови да го лекувате тогава се подгответе да ви кажат какво ли не и да го лекувате упорито докато всичко отмине.

Огледайте го за външни паразити като бълхи и кърлежи. Ако ги има не е толкова фатално, но ако ги няма е най-добре. Важно е да знаете какво занасяте в дома си и какви мерки да предприемете.

Най-четени