Ако сте решили да си вземете кученце

Какво ви е необходимо за да го гледате? Взимате си куче и не знаете от къде да започнете. Посетили сте ветеринар, който е започнал ваксинации и обезпаразитяването му и се прибирате у дома. Той ви е казал основни неща, които не трябва да му давате, неща, които не трябва да правите и ви е посъветвал кое е най-добро за него. Използвайте тези съвети, те помагат много в началото. Най-напред ще ви трябват:

Шампоан за да го лъснете като за начало при влизането му в новият му дом. Кучето трябва да ползва шампоан, който да щади кожухчето и кожата му. Всички настояват, че е задължително да се използват специализираните шампоани за кучета.

За къпането ще се наложи да му определите собствена хавлия и е по-добре да са две за да ги въртите. Не е хубаво да го бършете със вашите хавлии.

То трябва да има легълце ако е вътре в къщата или собствена къщичка ако е дворно. Дори ако сте го пуснали в леглото си е необходимо то да знае, че алтернативното място за него е там където вие му казвате. Вие ще изберете това място и ще го убедите, че то е негово. Дали това ще е легло или възглавница, или фотьойл, или нещо друго - вие преценявате.

Кучето има нужда от паничка, която няма да се пързаля по пода и така да цапа и да я разлива навсякъде, където е способен да я закара. Има такива и са удобни. Казват, че пластмасовите съдове предизвикват у някои кучета алергии - възможно е.

Кучето има нужда постоянно от прясна вода. Някои хора предпочитат с две панички, а други с една - след като се нахрани измиват и му сипват вода.

Има нужда от играчки за да не закача мебелите и да се забавлява, когато е самотно.

Това са най-основни неща, които е хубаво да предвидите още с взимането на куче.

А когато стигнете до каишката ви трябва такава, която не го наранява. Ако сте купили не достатъчно добра купете нова - по-добре е да повторите и потретите с каишката отколкото да си наранява врата и все да купувате лекарства и да ходите по лекари.

Останалото ще се нареди само.

Най-четени