Фобия от решетки и канали

Един ден на влизане в подлез нашето кученце започна да се опъва и почти се измъкна от каишката си. След минути борба, опъване, необичайно дърпане и дори и плашливи резки движения установихме, че го е страх от решетката на канала за отичане на водата. Насилихме го да мине, но това не доведе до прогрес - на връщане се разигра същата сцена и започна да се случва всеки ден на всякакви места, където има решетка или някакъв канал с капак по който има дупки. Тогава изникна един спомен, че месец по-рано при една от разходките крачето му пропадна в такава решетка и той явно чак сега е узрял с идеята, че решетката е опасна и не трябва да се минава над нея. Но поведението му беше неприемливо. Хората които виждат тези сцени на паника остават с усещането, че той се опъва заради тях, притеснява ги и гледат да се дърпат от него. Те, разбира се, не знаят, че цялото опъване е заради една решетка.

Бяхме гледали няколко филмчета от поредицата на Говорещият с кучета и видяхме, че Цезар полага особено внимание да накара кучето да преодолее страха си и да разбере, че няма нищо страшно в препятствието. Той подава на кучето алтернативно поведение. А препятствието би могло да бъде всякакво - хлъзгав под, страх от шосето, страх от каишката и т.н. - в нашият случай решетката на канала. По неговият модел заведохме кучето хубаво да се измори в парка и след това го изправихме пред една решетка. Не успяхме да го накараме да приближи, нито успяхме да го накараме да стъпи внимателно отгоре, но някак успяхме да му покажем, че решетките могат да бъдат прескачани като подскачахме напред назад докато той не започна да прави същото. Днес вече нямаме проблем с решетките, даже от време на време той съумява да стъпи в някой процеп но това не довежда до проблем.

Същината на това, което научихме от Цезар е, че ако се появи някакъв нелеп страх в кучето то най-вероятно има причина за това. Второто нещо, е че е по-добре да пребориш проблема още докато се оформя и е рано за да не позволиш на кучето да го развие и да започне да навлиза в крайности. Вероятно той ще се присети отново някой ден, че не харесва решетките и вероятно отново ще се наложи да го убеждаваме, че няма нужда да се страхува като може просто да ги прескочи. В някаква степен се разминахме много леко и много лесно го убедихме как да си разреши проблема, може би защото веднага започнахме да го наблюдаваме, но изпуснатите фобии могат да доведат до сериозни промени в поведението, за които кучето не е виновно и с които то не може само да се оправи.

Най-четени