Защо кучешка храна?

Има две различни широко разпространени мнения за това каква храна трябва да приема едно куче за да живее добре и да е здраво. Едните хора казват, че кучето трябва да поема само кучешка храна през целия си живот. Другите казват, че кучето може да приема спокойно човешка храна, но не трябва да бъде натоварвано с определени храни като боб, леща и други. И двете групи, обаче, са съгласни, че в началото на растежа си е добре кученцето да се храни с кучешка храна.

Това се дължи на факта, че през първите месеци от живота си кучето е в активен период на растеж и са му необходими конкретни вещества. Ако го оставите на човешка храна е възможно да не му осигурите необходимите вещества в определен момент точно когато са му нужни. Тоест не знаете тази седмица дали не сте го ощетили като сте му давали нещо, от което организма му не е имал нужда, а на следващата седмица сте му давали повече от неща, които са били нужни по-рано. Трудно е да знаете какво му е необходимо и е още по-трудно да дозирате правилно храната му - колко точно трябва за изяде за да не е гладен - той винаги е гладен. Затова храните за малки кученца са много удобни - те вървят с упътване за правилната доза на ден и съдържат всички вещества, които са необходими на организма на кучето по време на неговият активен растеж. Това е причината да се препоръчват и освен нея съществува и дребната подробност, че помагат на неговия организъм да извади най-доброто от себе си и да се развие правилно.

Ние даваме на нашето кученце около 80% от полагащата му се дажба кучешка храна. Правим така, защото му даваме много кучешки лакомства и не искаме да го прехранваме. От друга страна не можем да се откажем от удоволствието да го радваме с малки кучешки кулинарии и винаги предвиждаме ако имаме гости факта, че нашите приятели ще му дадат поне едно кюфте или парче от паржола, която ще му дойде в повече ако е поел всичко, което му се полага. Това не е най-добрата диета за него, но поне е близо до най-доброто, което едно малко кученце може да получи - правилна храна и малко удоволствия без това да натоварва прекалено организма му. Ако не получи лакомства му даваме последната му доза и той пак е доволен.

Най-четени